Opbaar mogelijkheden

Opbaar mogelijkheden

Na een overlijden rijst de vraag waar degene die ons is komen te ontvallen, zal worden opgebaard. Qua opbaren zijn er verschillende opties. We vertellen u er graag meer over.

Het komt voor dat mensen ervoor kiezen om niet te worden opgebaard. Men kan dan geen afscheid nemen voorafgaand aan een uitvaart. Degene die overleden is, zijn of haar stoffelijk overschot wordt dan bewaard in de gekoelde ruimte van een uitvaartdiensten centrum.

Thuis Opbaren

Veel personen vinden het fijn om een overleden dierbare thuis te laten opbaren. Dat kan op een bed of in de uitvaartkist. Er wordt dan voor koeling gezorgd. Thuis opbaren kan niet in alle gevallen. Het ligt ook aan de woning, er moet voldoende ruimte zijn.

Wanneer u voor een kist kiest, kunt u kiezen voor een “open” of “een gesloten” kist. Bij een gesloten variant kunt u een mooie foto bovenop of naast de kist zetten.

Ziekenhuismortuarium

Wanneer iemand in een ziekenhuis overlijdt, kan hij of zij in het ziekenhuismortuarium verblijven. Hier kleven wel hoge kosten aan. Aan het verblijf in de eerste drie uur na een overlijden zijn meestal zonder kosten, maar als het langer duurt, wordt er een bedrag in rekening gebracht.

Afscheidshuis/ rouwcentrum

Er kan ook worden opgebaard in een afscheidshuis of rouwcentrum. Bij een afscheidshuis bestaat er in de meeste gevallen de mogelijkheid om voor een 24 uurskamer te gaan.

In de kerk of verenigingsgebouw

Er kan ook voor een ander gebouw zoals een kerk, clubhuis of verenigingsgebouw worden gekozen. Een overledene wordt altijd gekoeld opgebaard tenzij er thanatopraxie (een vorm van balsemen) is toegepast.