Erfenis verdelen, tips

Het verdelen van een nalatenschap kan best ingewikkeld zijn. In praktijk komt het helaas regelmatig voor dat er ruzies ontstaan bij het verdelen van de erfenis. Jawel, ook in de beste en meest hechte families…

De nalatenschap kan uit bezittingen bestaan, maar in het slechtste geval bijvoorbeeld ook uit schulden. Wie wat krijgt, staat als alles netjes geregeld is in een testament. Wanneer deze ontbreekt, gaat men te werk volgens de wet. Degene die dan als eerste in beeld komen zijn de partner, geregistreerde partner met kinderen. Wanneer deze ontbreken, komen broers en zussen in aanmerking.

Inventariseer wat er aan spullen verdeeld dient te worden. Maak onderscheid tussen kostbare en emotioneel waardevolle voorwerpen. Maak deze verdeling met elkaar.

Banktegoeden en spaarpolissen staan niet altijd in een testament. Kom bij elkaar en zoek dit samen uit.

Breng de schulden in kaart, denk hierbij aan een hypotheek, BKR, openstaande facturen en afrekeningen van creditcards.

Bij emotionele spullen is het van groot belang dat dit echt in samenspraak wordt gedaan. Als meerdere personen in een bepaald voorwerp geïnteresseerd zijn, kan er een loting plaatsvinden.

Door goed te communiceren en regels na te leven, kan alles netjes verdeeld worden. Lukt dit niet, dan kan er nog altijd gebruik worden gemaakt van een gespecialiseerd erfrecht advocaat. Kijk voor meet tips op: www.erfrechtshulp.nl
Heel veel sterkte….