Begrafeniskosten verschillen per gemeente

Wat een gemiddelde begrafenis ongeveer kost, kan per gemeente ontzettend veel verschil maken. Hier is onlangs onderzoek naar gedaan. Zo is bekend geworden dat de grafkosten in de gemeenten Eindhoven en ’s-Hertogenbosch op zo’n 1800 euro voor een eigen graf uitkomen, terwijl men daar in Middelburg en Zaanstad zo’n 4.300 euro voor dient te betalen.

Het verschil in de kosten is sterk afhankelijk van de grondprijs. In de Randstad is de grond een stuk duurder dan elders. Neem gemeente Leiderdorp, hier bevindt zich één van de duurste begraafplaatsen. Voor een eigen graf wordt hier tenminste 7.848 euro voor 30 jaar grafrechten gevraagd. Lansingerland (6.536 euro) en Haarlemmermeer (5.713 euro) zijn eveneens dure gemeenten. Gemeente Vlagtwedde lijkt erg voordelig, want hier kost een eigen graf 1.065 euro. Wat betreft algemene begraafplekken zijn de gemeente Sluis (478 euro bij een looptijd van 10 jaar) en de gemeente Vianen (511,00 euro bij een looptijd van 10 jaar) bijzonder voordelig.

Zaken zoals de grondprijs, het onderhoud dat een begraafplaats vergt en de vraag en het aanbod naar graven in een bepaalde regio, spelen een rol. Ook verschilt de prijs door het feit dat sommige begraafplaatsen eigendom van een kerk of parochie zijn er zij hoofdzakelijk met vrijwilligers werken. Zo blijven de onkosten laag.

Bron: UitvaartNet.nl