Condoleren en het vinden van de juiste woorden

Condoleren en het vinden van de juiste woorden

Iemand met een verlies condoleren… is iets waar we ons zorgen over kunnen maken. Hoe wensen we iemand het beste die zojuist een dierbare is verloren? Wat zeggen we? Of wat zeggen we pertinent niet? Een ding kunnen we alvast met stelligheid vertellen: het maakt niet uit wat u zegt, of hoe u het zegt. Het gaat erom dat u een ander uw medeleven toont. En dat hoeft niet met louter mooie woorden of prachtige zinnen. Het vinden van de juiste woorden is mooi meegenomen, maar soms zijn we zo bedroefd door de situatie dat we geen woorden kunnen vinden. Dat is allemaal menselijk en begrijpelijk.

Persoonlijk condoleren

Als de overledene dichtbij staat is persoonlijk condoleren een pre. Dat kan afhankelijk van wat de relatie is in persoonlijke kring of bij het condoleancebezoek en de uitvaart. Daarnaast wordt het gewaardeerd wanneer u een handgeschreven condoleance kaart verstuurd.

Schriftelijk condoleren

Wanneer een overledene iets verder van u afstaat kan condoleren vol staan met een schriftelijke condoleance. Schrijf iets persoonlijks in de kaart. Dat kan variëren van een herinnering aan de overledene of u kunt uw medeleven aan de nabestaanden betuigen.

Niet tijdgebonden

Soms hoort u later pas dat iemand die u kent is overleden. Dat betekent niet dat u in zo’n geval te laat bent met condoleren. Een handgeschreven kaart biedt altijd troost aan nabestaanden.