Een uitvaart in coronatijd kan ook warm en persoonlijk zijn

Door de beperkingen die heden ten dage gelden, zijn uitvaarten anders geworden. In praktijk blijkt dat de uitvaarten, ondanks de mindere mogelijkheden, toch als heel warm en intiem worden ervaren.

Alles draait om verbinding en om een mooi afscheid. Het is inderdaad jammer dat er geen plek is voor meer dan dertig aanwezigen, maar met een goede audiovisuele oplossing, kunnen andere mensen een uitvaart alsnog op afstand meekrijgen.

We zien dat mensen veel creatiever worden. Degenen die niet bij een uitvaart kunnen zijn, laten bloemen, post of kaarsen bezorgen. En het gebeurt ook dat mensen videoboodschappen sturen waarin ze warme woorden spreken. Recht vanuit het hart. Dat wordt door de mensen die rouwen enorm gewaardeerd en men kan deze videoboodschappen later nog eens terugkijken. Dat biedt troost.

Wij begrijpen als geen ander dat het lastig is om met rekening te houden met allerlei opgelegde regels en beperkingen, maar raden eenieder aan om zich te focussen op wat wel mogelijk is.

Zo wordt er tegenwoordig gebruik van gemaakt om een kist bijvoorbeeld buiten op een mooie plek op te stellen. Degenen die afscheid willen nemen, kunnen er dan langs rijden.  Even stoppen, raampje open om de familie te groeten en een laatste eerbetoon te brengen.

Kijkt u voor meer informatie op: www.rijksoverheid.nl

Wij volgen de richtlijnen van het RIVM. Maar, we zorgen er ook voor dat uitvaarten warm en prettig verlopen. Uiteraard gebruiken we daarbij ons gezonde verstand. Stay safe!