Opruimen na een verlies…

Een dierbare is ons te komen ontvallen. Wat nog rest, is het uitruimen van diegene ’s kamer of woning. En dat is niet makkelijk…

Hoe pakken we dit aan? Hierbij een aantal waardevolle tips.

  1. Begin eraan wanneer u daar klaar voor bent. Doe dit alstublieft niet overhaast. En laat dit moment vooral niet door anderen bepalen. Tenzij er druk is, omdat iets leeg moet omdat het bijvoorbeeld een huurhuis betreft, maar dan nog, overhaast het niet.
  2. Verzamel alle belangrijke papieren in een vroeg stadium. En berg deze op, op een veilige plek.
  3. Vraag of iemand u hierbij zou willen helpen. Wanneer u dit alleen gaat doen, kunt u uw emoties de vrije loop laten gaan. Maar misschien is het voor u juist fijner wanneer u het samen met iemand doet, omdat u dan ook herinneringen op kunt halen.
  4. Als het een kamer is, probeer er dan twee dagdelen voor in te plannen. Zo hoeft het niet allemaal in één keer. Betreft het een woning: verdeel deze dan in zones. Bijvoorbeeld op woensdag de woonkamer en op vrijdag de badkamer. Neem de tijd.
  5. Bekijk alle spullen goed en bepaal wat bewaard moet worden en wat weg kan. Doe dit met aandacht. Opdat u later geen spijt krijgt…
  6. Geef niet zomaar spullen weg. Inventariseer welke nabestaanden wat willen en maak een eerlijke verdeling.
  7. Ziet u dit alles niet zitten, schakel dan de hulp in van professionele boedelruimers.

Sterkte