Respecteer verdriet, Rouw heeft geen tijdslimiet

Respecteer verdriet,

Rouw heeft geen tijdslimiet

Iemand verliezen om wie je geeft, behoort tot een van de zwaarste gebeurtenissen bij leven. In het begin is ervoor degene die een dierbare is verloren veel aandacht en troost vanuit de nabije omgeving. Op een gegeven moment lijkt het alsof men niet meer beseft dat een ander nog diep rouwt. Het gewone leven raast door en degene die een zwaar verlies met zich meedraagt, wil anderen liever niet tot last zijn.

Er bestaat echter geen handboek of tijdslimiet voor rouw. Hoe lang iemand rouwt, verschilt per persoon. Het kan zelfs zoveel pijn doen, dat iemand na het overlijden van een partner, moeder, vader, broer, zus, vriend of vriendin nooit meer de oude wordt. Het kan gebeuren dat iemand vastloopt met de verwerking van een verlies. Men noemt dat gestagneerde rouw.

Wanneer u merkt dat het verdriet dat u heeft over een verloren dierbare niet minder wordt, en na een jaar nog heel sterk voelbaar is, dan kunt u daar gerust hulp voor vragen. Het idee dat we alles alleen moeten doen, sterk dienen te zijn en zelf naar oplossingen moeten zoeken, mag losgelaten worden. De huisarts heeft een luisterend oor en kan u in contact brengen met een psycholoog of andere expert. Praten over het verlies, werkt helend.