Uitvaart etiquette, zo hoort het

Hoe hoor het op een uitvaart? Wat trekken we aan? Hele deftige kleding zoals vroeger werd gedragen, is anno 2018 niet meer verplicht. Kleding moet wel verzorgd zijn en opvallende sieraden en kleuren worden afgeraden. Een zonnebril of een hoed mag, mits ingetogen. Deze zetten we overigens binnen wel af.

Het komt bovendien steeds vaker voor dat er een dresscode op de rouwkaart staat. Het is absoluut netjes om u hieraan te houden. Soms vraagt men om een touch of White of een touch of Blue, omdat de overleden persoon erg veel van die kleur hield.

Het is gebruikelijk om na ontvangst van de rouwkaart contact te zoeken met de nabestaanden. Dat kan middels een telefoontje of condeleancekaart of briefje. Laatstgenoemde dient met de hand te worden beschreven. Daarna volgt meestal het condoleren voorafgaand aan de uitvaart.

Tijdens een condoleance is het soms lastig om de juiste woorden te vinden. Dat hoeft ook niet per se. De zin: gecondoleerd met uw verlies volstaat, maar wanneer u in staat bent om een iets persoonlijkere boodschap te formuleren, dan mag dat uiteraard ook. Bij het condoleren, kunt u een omhelzing of een stevige handdruk geven.

Bloemen zijn prachtig, maar worden niet altijd gewaardeerd. Check daarom goed op de rouwkaart of er bepaalde wensen zijn of dat er juist geen bloemen gewenst zijn.