Een kist, een mand of misschien een lijkwade?

Onderwerpen zoals of u begraven of gecremeerd wilt worden, zijn niet gemakkelijk om over te praten, maar horen nu eenmaal bij het leven. En wanneer u het antwoord daarop weet, volgen er nog veel meer keuzes. Wist u bijvoorbeeld dat het bij onze wet niet verplicht is om in een kist te worden gecremeerd of begraven?

In praktijk blijken er genoeg redenen te zijn waarom sommige personen niet in een kist afscheid van het aardse bestaan willen nemen. Dat kunnen religieuze of idealistische motieven zijn. Bovendien zijn er een heleboel culturen waarbij het ongebruikelijk is om gebruik te maken van een kist.

Natuurlijk zijn er een aantal regels aangaande dit onderwerp. Het lichaam dient sowieso op een hygiënische manier naar het graf of het crematorium te worden getransporteerd. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een lijkwade. Een lijkwade is een doek welke om het lichaam gewikkeld wordt. De lijkwade kan de kist vervangen. Andere opties zijn een opbaarplank, dat is een plank met opstaande rand en handgrepen die ervoor zorgen dat de overledene gedragen kan worden. Ook zijn er mensen die ervoor kiezen om te worden begraven of gecremeerd in een uitvaartmand. Dat is eveneens een soort kist, maar dan van gevlochten materiaal zoals riet of twijgen.