Wat voor kleding draagt men bij een uitvaart?

Wanneer u een uitnodiging voor een begrafenis of crematie ontvangt, dan gaat u daar respectvol mee om. Het is uiteraard belangrijk dat u bij de plechtigheid gepaste kleding draagt.

Vroeger werd er standaard voor het dragen van zwarte kleding gekozen. Tegenwoordig is dat niet per se meer verplicht, want de tijden veranderen. De rouwkaart kan hier eventueel meer duidelijkheid over geven. Het komt anno 2016 regelmatig voor dat nabestaanden de uitvaart minder droevig willen maken en de genodigden vragen om bijvoorbeeld een wit accent in de outfit aan te brengen. Dat kan een wens van de overleden dierbare zijn. Of er wordt gevraagd om een detail van uw kleding in een andere kleur te dragen, omdat dat de lievelingskleur van de overledene was.

Bij twijfel raden wij u aan dat onopvallende kleding in de kleuren donkerblauw, donkergrijs en zwart immer goede keuzes zijn. Een jeans, hoe netjes deze ook is, wordt pertinent afgeraden. Tenzij op de rouwkaart voorgeschreven uiteraard. Het is bovendien gebruikelijk om niet teveel en ook niet te opvallende make-up, sieraden en accessoires te dragen. Nette zwarte schoenen maken uw outfit compleet.